ארטישוק תמיד היה הירק האהוב עליי, עוד מימי הילדות בירושלים. בזמן שילדים אחרים התלהבו מפופקורן בזמן סרטים, אמא שלי ידעה בדיוק מה יעשה אותי מאושרת – קערת ארטישוק מבושל ומטובל, מוכן באהבה רק בשבילי. הוא היה הירק של הבית, מלא קסם ופשטות, כמו הרחובות של ירושלים שבהם גדלתי.
המרק הזה מזכיר לי את כל הטוב שבחיים – החורף הירושלמי הקריר, השווקים עם הריחות הממכרים של תבלינים ופירות טריים, והבית החמים שמלא בטעמים של ילדות. במתכון הזה, טעמי הארטישוק הירושלמי (שאגב, הוא בכלל בטטה קסביה ולא ארטישוק אמיתי) משתלבים בצורה מושלמת עם מרקם קרמי ועדין, שממש לוקח אותך למסע בזמן.
אז אם גם לכם יש אהבה לארטישוק, או סתם געגועים לטעמים של בית, המרק הזה הוא בדיוק מה שאתם צריכים. כל כף היא חיבוק חם מהמטבח של אמא, וגם אם לא גדלתם בירושלים, תרגישו לכמה רגעים כאילו אתם שם.
המרק מהביקור האחרון את אמא שלי כפרעליה
מצרכים
4 ק"ג ארטישוק ירושלמי
1 ק"ג תפוחי אדמה
2 בצלים לבנים קטנים
5 ראשי שום
100 גרם שורש סלרי
5 ליטר מים
0.5 ליטר ציר עוף
0.5 ליטר שמנת
מלח
פלפל לבן
אופן ההכנה
1
חותכים את הבצל לקוביות גדולות ומאדים עד לשקיפות. מוסיפים את השום וממשיכים לאדות.
2
חותכים לחתיכות גסות את תפוח האדמה והארטישוק ומוסיפים לתערובת המאודה. במקביל מביאים את המים והציר לרתיחה בסיר נפרד.
3
לאחר אידוי החומרים מוסיפים כ- 3/4 מכמות המים והציר (רבע שומרים בצד למטרת דילול על פי הצורך בהמשך) ומבשלים כ-25 דקות או עד לריכוך של הירקות.
4
לאחר הריכוך טוחנים את המרק למרקם חלק. מסננים את המרק לסיר חדש ומביאים לרתיחה. במידה והמרקם עדיין סמיך מדי, ניתן להוסיף עוד מנוזל הציר אשר שמרנו על מנת לשלוט ברמת הסמיכות הרצויה.
5
לאחר הרתיחה מוסיפים את השמנת מתבלים עם הפלפל והמלח ומבשלים כ-5 דקות.