זהו תבשיל אשכנזי שמלווה אותנו במשך דורות, עם מרק חם ומפנק שמחמם את הלב.
הקניידלך הממולאים בכבד הם תבשיל מקורי מהמטבח האשכנזי, במיוחד עבור חג הפסח. סבתא שלי, מצד אבא, תמיד הייתה מכינה את המרק הזה בליל הסדר, ובכל פעם שהייתה מגישה אותו, כל הבית התמלא בניחוחות חמים ומזמינים. זו מסורת שמלווה אותנו מזה שנים, וכך גם כל מי שטועם ממנה, מתמכר לטעמים שלה.
זעיי געזונט!
מצרכים
לקניידלך:
1 כוס קמח מצה
1 כוס ציר עוף (לבשל בישול ארוך שוקי עוף עם ירקות שורש ולצמצם הנוזלים) או ציר מרק ירקות.
1 בצל קטן קצוץ דק ומטוגן
1 כפית מלח
4 ביצים
5 כפות שמן זית
1 כפית גדושה פלפל שחור גרוס
3 כפות פטרוזיליה קצוצה דק דק (אפשר גם מיובשת)
0.5 כפית פפריקה מתוקה
0.5 כפית ג'ינג'ר יבש מגורר (הדבקים במסורת יכולים לוותר)
למלית הכבד:
250 גר' כבדי עוף.
1 בצל גדול קצוץ דק
מעט שמן זית
2 שיני שום
קמצוץ קטן של כמון
מלח ופלפל שחור גרוס גס
לבישול - סיר מי מלח או מרק צח
אופן ההכנה
1
הכנת הקניידלך:
2
מחממים בסיר מעט שמן זית, מוסיפים את ציר העוף, פלפל, פטרוזיליה, פפריקה, ג'ינג'ר, הבצל המטוגן ומלח. מביאים לרתיחה ומוסיפים את קמח המצה בהדרגה תוך ערבוב. מערבבים עד שהתערובת לא נדבקת לסיר, מסירים מהאש ומצננים כמה דקות. טורפים את הביצים ומוסיפים לתערובת - לשים עד להבלעותן בתערובת.
3
מלית הכבד:
4
לנקות את הכבדים ולקצוץ.
5
לקצוץ את הבצל ולכתוש את השום. לטגן את הבצל במחבת עם שמן הזית עד שהבצל שקוף. להוסיף את השום והכבדים ולטגן עד לשינוי הצבע. להוסיף מעט כמון, מלח ופלפל שחור. להסיר מהאש.
6
מרטיבים את הידיים ומכינים כדורי קניידלך מהתערובת. במרכז כל כדור יוצרים גומה, בה מניחים מעט ממלית הכבד, וסוגרים את הכדור סביב המלית. מהדקים היטב, מכסים ומקררים למספר שעות טרם ההכנה.
7
לפני הארוחה - מרתיחים מים עם מלח בסיר גדול. זורקים את כדורי הקניידלך ומבשלים כ-20 דקות. מוציאים, מוסיפים למרק ומגישים. ניתן לבשל את הקניידלך גם במרק צח.
8
חובבי שחיתות מוזמנים להוסיף לתערובת הקניידלך 2 כפות שומן אווז.
9
אני אישית נוהג להגיש את הקניידלך בליל הסדר עם מרק עגבניות צח - יש להכין מרק עגבניות, לטחון דק ולסנן דרך מסננת דקה. ניתן לדלל מעט עם מרק עוף צח - התוצאה מדהימה...